JANEK je aj v lete v suchu

A vy budete tiež, nebojte. Všetci totiž vieme, ako čokoláda reaguje na vysoké teploty. Preto ich ukladáme na cestu pekne k (suchému) ľadu.. Nech nič netečie a všetko je fakt v suchu.

Ako vo horúčavách balíme?

Pekne v chládku nášho skladu. A ako inak ako starostlivo. Potom už záleží na tom, čím konkrétne vás JANEK dostal.

JANKOVA čokoláda

Čokoládové výrobky balíme klasicky do bublinkovej fólie – to aby sa nepolámali. Dovnútra balíčka ale dávame navyše chladiace médium (polystyrénovú krabičku so suchým ľadom).

Rozbaľujte v rukavičkách

Alebo aspoň s handrou (utierkou). Suchý ľad by rozhodne nemal prísť do kontaktu s pokožkou. Jeho extrémne nízka teplota totiž môže spôsobiť omrzliny. Alebo paradoxne popáleniny. Zmrzlinu preto vždy vyberajte iba so zakrytými rukami

Ako sa suchého ľadu (ne)zbaviť?

Síce je extrémne ľadový, ale inak je netoxický, nehorľavý, bez zápachu alebo chuti. Veď sa používa aj v potravinárstve, takže žiadny strach.

Ideálne je nechať pootvorenú polystyrénovú krabičku na dobre vetranom mieste – napríklad vonku za oknom. Ľad sa potom postupne (a pomaly) odparí. Vám potom zostane prázdny termobox, ktorý môžete jednoducho vyhodiť do triedeného odpadu. Alebo ďalej používať. Svoju funkciu bude plniť stále rovnako dobre.

Suchý ľad nikdy:

  • nezatvárajte do tesniacich nádob. Počas odparovania by totiž vznikol príliš veľký tlak, ktorý by mohol spôsobiť prasknutie.
  • nevyhadzujte do verejného odpadu. Nechajte ho jednoducho odpariť.
  • nesypte do drezu alebo záchodu. Extrémne nízka teplota by mohla spôsobiť zničenie keramiky alebo potrubia.
  • nenechávajte v uzavretej miestnosti. Suchý ľad je pevný oxid uhličitý, ktorý na vzduchu len mení svoje skupenstvo. Nahromadené CO2 by tak mohlo spôsobiť problémy s dýchaním.
  • neklaďte na dlažbu. Rovnako ako u sanity, aj tu by mohlo dôjsť k zničeniu.